FAQ

Vragen over Auteursrecht

Vragen over Auteursrecht en AI

Vragen over Collectieve rechten

Vragen over het Dossier Platforms

Vragen over het gebruik van andermans werk

Vragen over Individuele rechten

Vragen over kunst in de openbare ruimte

Vragen over Pictoright

Vragen over Volgrecht

X

Welke aansluitvorm past bij mij?

We hebben 3 aansluitvormen: Individueel, Collectief en Volgrecht. Je kunt je keuze aangeven in het digitale aansluitformulier Pictoright, we zetten de verschillen hieronder op een rij.

  1. Individuele rechten: Met deze complete aansluiting laat je zo veel mogelijk door ons regelen. Wij zorgen voor licenties, incasseren volgrecht voor je en keren collectieve rechten aan je uit.

Vooral beeldend kunstenaars en architecten hebben baat bij de meest uitgebreide aansluiting: Compleet. Het totaalpakket voor alle auteursrechten, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. We verlenen namens jou toestemming voor gebruik van je werk. We innen zowel de individuele als collectieve vergoedingen voor openbaarmakingen en regelen het volgrecht bij doorverkopen via de kunsthandel. En we keren de vergoedingen waar je recht op hebt in vier uitkeringsronden per jaar aan je uit. Maar ook als er iets misgaat kunnen beeldmakers een beroep doen op  Pictoright. Bijvoorbeeld als er zonder toestemming gebruik wordt gemaakt van je kunst of als je werk wordt nagemaakt. Onze juristen staan klaar om te helpen bij inbreuken. De kosten voor deze aansluiting zijn 46 EUR per jaar. En mocht je toch in een bepaalde situatie liever zelf wat willen afspreken met een gebruiker van je werk, of zelfs helemaal willen afzien van een vergoeding dan zullen we hier uiteraard flexibel mee omgaan.

 

  1. Collectieve rechten: Werk je meestal in opdracht van uitgevers, en wil je alleen aanspraak maken op collectieve vergoedingen?  Sluit je dan gratis aan voor collectieve rechten.

Deze aansluiting is geschikt voor met name grafisch vormgevers, fotografen en illustratoren die in opdracht werken. Met je opdrachtgever of degene die je werk wil publiceren heb je een heldere afspraak gemaakt over gebruik en betaling. Maar in deze overeenkomsten is meestal niets geregeld over gebruik door anderen. De boeken waarin je foto’s, illustraties of ontwerpen staan worden namelijk ook uitgeleend, worden gekopieerd binnen bedrijven en op scholen, of door knipseldiensten opgenomen. Voor dit secundair gebruik zijn deze collectieve rechten beschikbaar. Dit zijn vergoedingen die uit praktisch oogpunt niet individueel te incasseren zijn: ze komen van bibliotheken, bedrijven en onderwijsinstellingen. Die dragen per uitlening of kopie iets af aan Pictoright. Via een uitgekiend puntensysteem worden die vergoedingen jaarlijks verdeeld over de rechthebbenden die zich hiervoor hebben aangemeld.

 

  1. Volgrecht: Wil je je alleen aansluiten voor het innen van het volgrecht bij doorverkoop van je kunst via galeries en veilinghuizen? Dan is deze aansluiting wat voor jou.

Het volgrecht is belangrijk voor kunstenaars van wie werk wordt doorverkocht via de kunsthandel. De maker heeft namelijk wettelijk recht op een percentage van de verkoopprijs. Niet alleen schilderijen, tekeningen, illustraties, beelden en foto’s vallen onder het volgrecht, maar ook toegepaste kunst, grafiek, keramiek en glaswerk in beperkte oplage.  Het moet gaan om de doorverkoop van originele werken; het volgrecht is niet van toepassing op de eerste verkoop door de kunstenaar zelf. De doorverkoopprijs bedraagt minimaal € 3.000 en er moet een professionele kunsthandelaar bij de verkoop betrokken zijn.

 

Werk je in meerdere disciplines of heb je twijfels over welke aansluiting écht bij jou past? Bel 020 5891840 of mail info@pictoright.nl