Auteursrecht en AI
De laatste tijd is er veel te doen over kunst en Artificial Intelligence (AI). Pictoright volgt alle ontwikkelingen op de voet en krijgt veel berichten van bezorgde makers. Hoewel AI voor makers ook kansen kan bieden, begrijpt Pictoright de ontstane onrust. De huidige wetgeving beschermt makers niet optimaal tegen gebruik van hun werk voor commerciële AI doeleinden. Dat is zorgelijk. Pictoright zal zich daarom samen met de organisaties uit de Federatie Beeldrechten en haar Europese partners waar mogelijk en noodzakelijk de komende tijd inzetten voor een verbetering van de auteursrechtelijke positie van makers in commerciële AI processen.
We hebben de meest gestelde vragen en de huidige stand van zaken verzameld in dit dossier. Uiteraard zullen we ervoor zorgen dat het regelmatig wordt geactualiseerd.

Wie traint de Robot kunstenaar?
De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) houden de gemoederen flink bezig. Nu deze technologie ineens zo toegankelijk is geworden voor een breed publiek, worden we geconfronteerd met de onstuitbare opmars van AI en de ingrijpende gevolgen daarvan. In dit artikel een juridische update voor beeldmakers.
Wanneer we het hier over AI hebben gaat het over de zogenaamde ‘generatieve AI’: algoritmes die op basis van een (simpele) tekstopdracht zelf iets nieuws kunnen genereren. Daaronder valt bijvoorbeeld ChatGPT, die op basis van een geschreven opdracht een tekst kan produceren (text-to-text), maar ook de AI-systemen die zo’n opdracht – een ‘prompt’ – kunnen omzetten in een beeld (text-to-image). De meest bekende voorbeelden hiervan zijn Dall-e, Midjourney en Stability AI. Deze vrij toegankelijke online AI-systemen kunnen op grote schaal worden gebruikt voor het creëren van afbeeldingen. Het is dan ook begrijpelijk dat dit tot onrust leidt onder beeldmakers.
De mens is al heel lang bang voor de concurrentie van de machine: er bestaat ontzettend veel science fiction waarin de robots het uiteindelijk winnen van de mens. Maar hoe realistisch is dit horrorscenario, en hoe zit dit voor de beeldmaker? Nemen AI-systemen op den duur het stokje over van de menselijke beeldmakers, illustratoren en fotografen? Begrijpelijke vragen waar nu nog lastig antwoord op te geven valt. Maar dat AI een rol zal spelen binnen de beeldsector lijkt onvermijdelijk.
Voor Pictoright dus reden om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. En hoewel ook op auteursrechtelijk gebied nog veel onduidelijk is over de status van AI, beginnen de juridische contouren al wat duidelijker te worden. Voor een auteursrechtelijke analyse moeten we eerst goed in het werkingsproces van AI duiken. Belangrijk is om daarbij onderscheid te maken tussen twee auteursrechtelijk relevante ‘fases’: de input-fase en de output-fase.