BeeldAnoniem maakt het mogelijk om voor beeld waarvan de maker onbekend is, of niet gevonden kan worden, alsnog het auteursrecht te regelen. Per 1 januari 2025 zijn de activiteiten van BeeldAnoniem overgenomen door Pictoright. BeeldAnoniem geeft een vrijwaring af, als de potentiële gebruiker aan een aantal voorwaarden heeft voldaan. De vergoeding die daarvoor wordt gerekend wordt beheerd in een vrijwaringsfonds, om, als de betreffende auteursrechthebbende zich meldt, de gebruiksrechten alsnog te voldoen.

BeeldAnoniem

BeeldAnoniem@Pictoright.nl

X

Wat doet BeeldAnoniem:

Als u een foto of illustratie openbaar wilt maken, dan heeft u daarvoor toestemming van de rechthebbende nodig. Kunt u de naam- en adresgegevens van de rechthebbende niet traceren? Dan kan BeeldAnoniem u van dienst zijn. In ruil voor een billijke vergoeding verlenen wij u een vrijwaring, zodat u de foto of illustratie toch kunt publiceren. Ook nemen wij de verplichting op ons om de fotograaf of illustrator voor u te zoeken. En mocht de fotograaf u aanspreken op de publicatie, dan kunt u hem naar onze stichting doorverwijzen.

BeeldAnoniem beschikt over een zeer uitgebreid adressenbestand. Als BeeldAnoniem de gezochte naam- en adresgegevens van de fotograaf of illustrator wel kan achterhalen, dan krijgt u deze informatie. U kunt vervolgens op de gebruikelijke wijze toestemming vragen voor het publiceren van de foto of illustratie.

Lukt het echter niet om achter de noodzakelijke gegevens van de rechthebbende te komen, dan kunt u een verzoek om vrijwaring voor aanspraken van de auteursrechthebbenden indienen. Als BeeldAnoniem u deze vrijwaring afgeeft, betaalt u daarvoor de gangbare tarieven voor publicatie, vermeerderd met 15 procent administratiekosten. BeeldAnoniem verbindt zich daarmee om u, de gebruiker, in en buiten rechte te vrijwaren tegen alle aanspraken van de auteursrechthebbende(n). BeeldAnoniem reserveert de ontvangen bedragen voor uitbetaling aan rechthebbenden die achterhaald worden. Niet-uitbetaalde gelden blijven gereserveerd voor de uit de vrijwaringen voortkomende risico’s en verplichtingen.

BeeldAnoniem heeft geen commercieel oogmerk, maar wil op deze wijze de mogelijkheid creëren voor gebruikers om foto’s rechtmatig te publiceren zonder dat archieffoto’s concurreren met de exploitatie van fotografen in het algemeen.

BeeldAnoniem
Email: beeldanoniem@pictoright.nl

Geschiedenis

Stichting FotoAnoniem werd in 1984 opgericht. De eerste voorzitter was de legendarische fotograaf Sem Presser, die ook aan de wieg stond van de fotografenvereniging GKf, de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten NVF, de Zilveren Camera en auteursrechten organisatie Burafo. In 2021 heeft FotoAnoniem zich, na uitgebreid overleg met de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO, verbreed tot Stichting BeeldAnoniem. Zij zet zich niet alleen in voor verweesde foto’s, maar ook voor het werk van ontwerpers en illustratoren waarvan de maker niet te vinden is. BeeldAnoniem hanteert voor haar werk een tarievenlijst, die regelmatig in samenspraak met de organisaties van makers wordt geactualiseerd. Voor alle makers geldt dat handhaving van auteursrechten hoge prioriteit heeft. En daarbij speelt het werk van BeeldAnoniem weliswaar een kleine, maar zeker ook cruciale rol. Immers, van de activiteiten van BeeldAnoniem gaat ook een positieve publicitaire kracht uit. Het vestigt de aandacht op het feit dat beelden niet zonder meer gebruiktmogen worden. Niet als de maker bekend is, maar zeker ook als de maker niet bekend is.