Maak jij beeld?

Sta sterker in je recht met bijna 100.000 anderen

Pictoright komt op voor je rechten, keert collectieve vergoedingen uit en regelt desgewenst licenties met gebruikers.

Afhankelijk van je wensen zijn er 3 verschillende aansluitmogelijkheden:
Volgrecht
en Collectief (geen jaarlijkse kosten), en onze meest uitgebreide aansluitingsvorm voor het volledig beheer van je auteursrecht: Individueel (46 EUR per jaar). Klik in de kaders hieronder voor meer informatie.

Aansluiting levert sowieso iets op: een betere positie voor alle makers! En het zou heel goed kunnen dat je met terugwerkende kracht geld van ons krijgt.

Aansluiten bij Pictoright

 

 

X

Volgrecht

Het volgrecht is belangrijk voor kunstenaars van wie werk wordt doorverkocht via de kunsthandel. De maker heeft namelijk wettelijk recht op een percentage van de verkoopprijs. Niet alleen schilderijen, tekeningen, illustraties, beelden en foto’s vallen onder het volgrecht, maar ook toegepaste kunst, grafiek, keramiek en glaswerk in beperkte oplage.

Wanneer heb je er recht op?

Het moet gaan om de doorverkoop van originele werken; het volgrecht is niet van toepassing op de eerste verkoop door de kunstenaar zelf. Het doorverkochte werk dient een origineel kunstwerk of een werk dat door de maker zelf of op zijn gezag in een beperkte oplage is vervaardigd te zijn.
De doorverkoopprijs bedraagt minimaal € 3.000 en er moet een professionele kunsthandelaar bij de verkoop betrokken zijn.
Als het werk binnen drie jaar na aanschaf bij de kunstenaar voor het eerst wordt doorverkocht, dan is het volgrecht alleen van toepassing als de verkoopprijs minimaal € 10.000 bedraagt.
De kunstenaar heeft de nationaliteit (of is inwoner) van een van de landen binnen de EU of EER, of van een ander land met een vergelijkbare volgrechtregeling. Zie hier de lijst van landen met een vergelijkbare volgrechtregeling.

Waar heb je recht op?

Verkoopprijs (excl. BTW) % van het deel
t/m € 50.000 4
van € 50.000,01 t/m € 200.000 3
van € 200.000,01 t/m € 350.000 1
van € 350.000,01 t/m € 500.000 0.5
boven de € 500.000 0.25

De totaal te betalen volgrechtvergoeding heeft een bovengrens van € 12.500.

Pictoright

Je kan het volgrecht zelf innen bij veilinghuizen en kunsthandelaren. Makkelijker is het om je voor volgrecht aan te sluiten bij Pictoright. Wij volgen (online) veilingen en verzoeken kunsthandelaren jaarlijks opgave te doen van alle volgrechtplichtige verkopen. Ook hebben wij overeenkomsten met onze internationale zuster organisaties, waardoor wij ook in het buitenland volgrecht voor je kunnen innen. Ook erfgenamen van kunstenaars kunnen zich aansluiten voor het volgrecht.

Aansluiting voor volgrecht is kosteloos. Ter dekking van de kosten van inning houden we bij de uitkering van volgrechtvergoedingen 10% administratiekosten in. (bij bedragen boven€ 1.000 aan volgrecht per transactie wordt 5% ingehouden). Klinkt goed? Sluit je hieronder digitaal aan en selecteer ‘volgrecht’

AANSLUITFORMULIER PICTORIGHT

Meer over volgrecht [naar de faq]