Online archieven vergoeding
De gelden die met deze vergoeding worden verdeeld, worden geïnd bij organisaties die beeld digitaliseren en online zetten, zoals archieven. Het is een basisvergoeding naar aanleiding van bekende gegevens bij Pictoright over beeld in dagbladen, tijdschriften en boeken. Daarnaast kan een rechthebbende opgave doen van werk dat online wordt getoond in (kranten)archieven waarmee Pictoright een overeenkomst heeft, wat een meer specifieke uitkering oplevert.
Het gaat hierbij om een vergoeding voor het gebruik van (overwegend) Out of Commerce –materiaal door erfgoedinstellingen. Pictoright heeft al vele jaren overeenkomsten met erfgoedinstellingen waarvoor rechthebbenden een vergoeding voor het online gebruik van afbeeldingen kunnen ontvangen. Sinds 2021 is er echter nieuwe regelgeving, waarmee er ook overeenkomsten met verruimd effect kunnen worden gesloten. Hieronder kan je meer lezen over o.a. Out of Commerce – werken, de collectieve afspraken en opt-out mogelijkheden.
Out of Commerce – werken
Erfgoedinstellingen willen graag zo veel mogelijk van hun collecties beschikbaar maken voor het publiek. Daarom zijn in de Nederlandse Auteurswet naar aanleiding van een Europese wet (Richtlijn 2019/790, ofwel de DSM-richtlijn) enkele bepalingen opgenomen over “werken die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn”. Deze zijn te vinden in art. 44 t/m 44b Auteurswet. Collectieve beheersorganisaties als Pictoright kunnen op basis van deze wetsbepalingen met erfgoedinstellingen afspraken maken over het beschikbaar stellen van deze zogenaamde “out-of-commerce” werken (OoC-werken) uit hun permanente collectie. Deze afspraken gelden dan niet alleen voor hun eigen aangeslotenen, maar ook voor andere makers die dezelfde soort werken maken. Dit heet een licentie met “verruimd effect”.
Pictoright en collectieve afspraken
Pictoright heeft als representatieve organisatie voor beeld al uitgebreide ervaring met het sluiten van collectieve overeenkomsten met (beeld)archieven voor het ontsluiten van het werk van o.a. fotografen, beeldend kunstenaars, architecten, en grafisch vormgevers. Recent heeft Pictoright ook dergelijke afspraken gemaakt voor werken die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn, die een “verruimd effect” hebben. Onder bepaalde voorwaarden en tegen een vergoeding kunnen archieven nu periodieken, kranten en tijdschriften beschikbaar stellen, inclusief dus de daarin opgenomen beeldwerken. Deze afspraken gelden dus voor alle makers van deze beeld opgenomen in deze publicaties, ook voor degenen die niet bij Pictoright zijn aangesloten.
Wat als ik niet mee wil doen met de OoC-werken afspraken?
Auteursrechthebbenden namens wie Pictoright deze regeling is aangegaan kunnen gebruik maken van de “opt-out” mogelijkheid. Dat betekent in feite dat zij kunnen aangeven dat zij niet willen dat hun werk onder deze regeling valt. Dat betekent dat de erfgoedinstelling het werk van deze auteursrechthebbende weer onbeschikbaar moet maken en wederom individuele toestemming nodig heeft van deze maker. De rechthebbende ontvangt dan ook geen vergoeding meer van Pictoright, maar zal deze eventueel zelf moeten overeenkomen.
Het Out of Commerce werken Portaal
Een belangrijk onderdeel van de regeling voor OoC-werken, is dat wanneer hier een regeling voor wordt getroffen, dit wordt geregistreerd in het Out of Commerce werken portaal van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Via dit portaal kan inzichtelijk worden gemaakt welke (type) werken onder deze wetgeving zijn gelicenseerd. Het is voor rechthebbenden een bron van informatie over het mogelijke gebruik van hun werk. Via het platform kunnen ze zien welke erfgoedinstellingen welke werken gebruiken, en bij welke rechtenorganisaties zij zich kunnen melden voor meer informatie. Bovendien kan via het platform ook een “opt-out” worden gedaan.
Hoe doe ik een “opt-out”?
Een opt-out kan worden gedaan via het OoC-werken portaal. Weet je dat jouw werk in een bepaalde erfgoedcollectie is opgenomen of in een bepaalde (jaargang van een) periodiek, dan kun je deze vinden in het portaal. Daar vind je de opt-out procedure. Heb je als maker al eerder een “opt-out” gedaan bij Pictoright, dan is deze meegegaan in onze OoC-werken regelingen.
Kom je er niet uit met het OoC-werken portaal? Kijk dan in de FAQ van het portaal, of neem contact op met Pictoright. Stuur een e-mail naar collectieverechten@pictoright.nl.
← Terug