Publiceer jij beeld?

Pictoright regelt toestemming voor publicatie

De auteurswet bepaalt dat voor het publiceren van beeld toestemming van de makers nodig is. Voor die toestemming mogen zij een vergoeding vragen: beeldmakers moeten immers van de inkomsten op hun creatieve arbeid leven. Afgezien van een paar uitzonderingen zijn uitgevers en producenten verplicht de makers van de beelden te traceren om toestemming te vragen voor publicatie. Pictoright stelt hen in de gelegenheid om dit vooraf goed te regelen. Er zijn bijna 100.000 beeldmakers uit binnen- en buitenland bij ons aangesloten, voor wie wij licenties uitgeven.

Doe hier een aanvraag voor toestemming

 

X

Is toestemming vragen verplicht?

Onder gebruikers bestaat vaak verwarring over wat auteursrechtelijk nu wel en niet mag. De gulden regel is: wie beeld van een ander wil publiceren, moet daarvoor toestemming vragen aan de maker of diens nabestaanden. Deze verplichting vervalt pas 70 jaar na de dood van de kunstenaar. Zo is het werk van Rembrandt rechtenvrij, maar dat van Picasso niet. Wie ongevraagd een beeld van een schilderij van Picasso in een boek of brochure zet, loopt het risico een schadevergoeding te moeten betalen.

In dit zoekveld kun je nazoeken voor wie Pictoright de individuele auteursrechten exploiteert. Via het aanvraagformulier kun je toestemming en de vergoeding voor het gebruik regelen. Staat de maker niet op onze lijst? Regel dit dan rechtstreeks met de kunstenaar of zijn rechthebbenden.