Publiceer jij beeld?

Pictoright regelt toestemming voor publicatie

De auteurswet bepaalt dat voor het publiceren van beeld toestemming van de makers nodig is. Voor die toestemming mogen zij een vergoeding vragen: beeldmakers moeten immers van de inkomsten op hun creatieve arbeid leven. Afgezien van een paar uitzonderingen zijn uitgevers en producenten verplicht de makers van de beelden te traceren om toestemming te vragen voor publicatie. Pictoright stelt hen in de gelegenheid om dit vooraf goed te regelen. Er zijn bijna 100.000 beeldmakers uit binnen- en buitenland bij ons aangesloten, voor wie wij licenties uitgeven.

Doe hier een aanvraag voor toestemming

 

X

Aanvraag voor toestemming

Door het formulier ‘Aanvraag voor toestemming’ in te vullen, voldoe je aan de verplichtingen van de auteurswet. Op basis van dit formulier vragen we toestemming aan de kunstenaar en wordt het tarief bepaald op basis van onze Pictoright Tarieven  Je ontvangt dan van ons een factuur voor publicatie, wij regelen de financiële afhandeling met de kunstenaar.

Vul het formulier in

Langlopende licentieovereenkomsten

Uitgeverijen of bedrijven die regelmatig werk publiceren van aangesloten beeldmakers en kunstenaars kunnen een langlopende licentieovereenkomst met ons afsluiten. Het voordeel daarvan is dat toestemming al bij voorbaat geregeld is. De opgave van het gebruik en de verrekening kan dan afgehandeld worden na de publicatie. Daarnaast kunnen (tijdschrift) uitgevers de afspraak met Pictoright maken dat ze jaarlijks een afkoopsom of lump sum betalen voor het onbeperkt gebruik van kunst in een tijdschrift.