Publiceer jij beeld?

Pictoright regelt toestemming voor publicatie

De auteurswet bepaalt dat voor het publiceren van beeld toestemming van de makers nodig is. Voor die toestemming mogen zij een vergoeding vragen: beeldmakers moeten immers van de inkomsten op hun creatieve arbeid leven. Afgezien van een paar uitzonderingen zijn uitgevers en producenten verplicht de makers van de beelden te traceren om toestemming te vragen voor publicatie. Pictoright stelt hen in de gelegenheid om dit vooraf goed te regelen. Er zijn bijna 100.000 beeldmakers uit binnen- en buitenland bij ons aangesloten, voor wie wij licenties uitgeven.

Doe hier een aanvraag voor toestemming

 

X

Ik ben kunsthandelaar

Voor kunsthandelaars gelden dezelfde regels: Wil je een werk afbeelden, dan heb je hier doorgaans toestemming voor nodig. Hiervoor wordt een rechtenvergoeding berekend.

Hier zijn enkele uitzonderingen op van toepassing: je mag bijvoorbeeld in beginsel een afbeelding van een werk dat je te koop aanbiedt afbeelden in een verkoopbrochure of website zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Ook een werk reproduceren in een aankondiging van een veiling is in beginsel toegestaan. Deze uitzondering kent echter ook weer begrenzingen. Zo geldt deze alleen voor de periode voorafgaand aan de verkoop/veiling en het gebruik moet noodzakelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als de brochure niet zozeer een informatief, maar een meer decoratief karakter heeft. Daarnaast is commercieel gebruik uitgesloten. Zo mag een eventuele verkoopbrochure niet verkocht worden zonder toestemming van de rechthebbenden op de afbeeldingen daarin. Als kunsthandelaar heb je meestal met Pictoright te maken als het om volgrecht gaat.

Klik hier om naar de pagina voor  Verkopers te gaan.