Publiceer jij beeld?

Pictoright regelt toestemming voor publicatie

De auteurswet bepaalt dat voor het publiceren van beeld toestemming van de makers nodig is. Voor die toestemming mogen zij een vergoeding vragen: beeldmakers moeten immers van de inkomsten op hun creatieve arbeid leven. Afgezien van een paar uitzonderingen zijn uitgevers en producenten verplicht de makers van de beelden te traceren om toestemming te vragen voor publicatie. Pictoright stelt hen in de gelegenheid om dit vooraf goed te regelen. Er zijn bijna 100.000 beeldmakers uit binnen- en buitenland bij ons aangesloten, voor wie wij licenties uitgeven.

Downloads voor gebruikers

X

Ik ben kunsthandelaar

Voor kunsthandelaars gelden dezelfde regels: Wil je een werk afbeelden, dan heb je hier doorgaans toestemming voor nodig. Hiervoor wordt een rechtenvergoeding berekend.

Hier zijn enkele uitzonderingen op van toepassing: je mag bijvoorbeeld een afbeelding van een werk dat je te koop aanbiedt afbeelden in een verkoopbrochure of website zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Ook een werk reproduceren in een aankondiging van een veiling is toegestaan.

Als kunsthandelaar heb je meestal met Pictoright te maken als het om volgrecht gaat. Klik hier om naar de pagina voor  Verkopers te gaan.