Verkoop jij kunst?

Pictoright incasseert volgrechtvergoedingen voor kunstenaars

Sinds 2006 is het volgrecht in Nederland opgenomen in de auteurswet. Dit is het recht van de kunstenaar om een klein percentage van de verkoopprijs te ontvangen bij doorverkoop van zijn werk. Onder het volgrecht vallen schilderijen, tekeningen, installaties, beelden en foto’s, maar ook grafiek, keramiek en glaswerk in beperkte oplage.

Wanneer moet een kunsthandelaar volgrecht afdragen?

  • Het moet gaan om de doorverkoop van originele werken; het volgrecht is niet van toepassing op de eerste verkoop.
  • Het doorverkochte werk is een origineel kunstwerk of een werk dat door de maker zelf of op zijn gezag in een beperkte oplage is vervaardigd.
  • De doorverkoopprijs bedraagt minimaal € 3.000 en er moet een professionele kunsthandelaar bij de verkoop betrokken zijn. Het volgrecht wordt berekend over de doorverkoopprijs inclusief opgeld, exclusief BTW.
  • Als het werk binnen drie jaar na aanschaf bij de kunstenaar voor het eerst wordt doorverkocht, dan is het volgrecht alleen van toepassing als de verkoopprijs minimaal € 10.000 bedraagt.
  • De kunstenaar is woonachtig in Nederland of heeft de nationaliteit van een van de EU/EER landen of een ander land dat op deze lijst vermeld staat.
  • De kunstenaar is niet meer dan 70 jaar geleden overleden.

Welk bedrag moet je afdragen?

Verkoopprijs (excl. BTW) % volgrecht
€ 3.000 tot en met € 50.000 4
€ 50.000,01 tot en met € 200.000 3
€ 200.000,01 tot en met € 350.000 1
€ 350.000,01 tot en met € 500.000 0.5
€ 500.000,01 en hoger 0.25

De volgrechtvergoeding bedraagt maximaal € 12.500. Bij een verkoopprijs < 3.000 is het volgrechtbedrag 0.

 

X

Opgave doen van doorverkopen

Opgave doen van doorverkopen kan op twee manieren:

  1. Kijk in de lijst van aangeslotenen Volgrecht welke kunstenaars hun volgrechtinning door Pictoright laten verzorgen en log hier in om direct een verkoop te melden. Of geef informatie over deze verkopen door via het meldingsformulier volgrecht kunsthandel.
  2. Om tijd te besparen kunnen handelaren ook informatie aanleveren over alle volgrechtplichtige verkopen, ongeacht om welke kunstenaar het gaat. Wij zoeken dan uit welke kunstenaars bij ons zijn aangesloten en wat de volgrechtvergoeding bedraagt. Als Pictoright beschikt over adresgegevens van kunstenaars die niet bij de stichting zijn aangesloten, kunnen deze desgewenst door Pictoright worden verstrekt. Met deze informatie zal vertrouwelijk worden omgegaan, de gegevens worden alleen gebruikt voor het bepalen van een eventuele volgrechtafdracht.

In alle gevallen houdt Pictoright zich voor kunsthandelaren beschikbaar om praktische vragen te beantwoorden.